Skip to content

Entiset erot ja uudet suhteet: Kuinka käsitellä parisuhteen päättyminen?

Monella meistä on kokemusta parisuhteen päättymisestä. On aika väistämätöntä, että jokainen suhde ei voi jatkua elämän loppuun asti - eikä tarvitsekaan. Siksi ero  ei aina ole pelkästään huono asia, eli suhteen päättyminen voi olla myös helpottava ja vapauttava kokemus. Joskus kuitenkin käy niin, että eron käsittely on tuntuu vaikealta ja huonot kokemukset mieluiten vain unohtaisi. Valitettavasti suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu edelleen myös voimakas vaikenemisen kulttuuri, eli puhumattomuus. Kipeä aihe on helpompi lakaista maton alle kuin käsitellä se. Eron käsittelemättä jättäminen voi kuitenkin aiheuttaa haasteita uusissa suhteissa tai vaikuttaa muuten elämään vielä vuosienkin jälkeen. Asian kanssa "rauhan tekeminen" helpottaa omaa oloa ja näin ei tule siirtäneeksi vanhan suhteen painolastia uuteen suhteeseen.

 

Eron tuomista tunteista voi puhua ystävän kanssa tai vaikkapa terapeutille. Yksi hyvä tapa käsitellä eroa on eroryhmä, virallisemmin Suomalainen eroseminaari®️ (ent. Fisherin eroseminaari). Ryhmään osallistuminen voi olla parhaimmassa tapauksessä elämässä käänteentekevä kokemus ja tämän tietää myös Niina Hugell, joka on yksi ryhmän vetäjistä ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Niinalla on vuosien kokemus pari- sekä yksilöohjauksesta ja oman vaikean eron kautta hänellä heräsi halu auttaa muita saman kokeneita löytämään onnellinen ja terve parisuhde.

Suomalaisen eroseminaarin®️ tarkoitus on tutkia eron syitä, vahvistaa tulevia suhteita ja löytää keino paremman itsetunnon löytymiseen. Ryhmässä ei keskitytä draamaan tai ex-kumppanin arvosteluun, vaan se tarjoaa tilaisuuden käydä läpi hyväksyvässä ilmapiirissä kaikenlaiset eroon liittyvät tunteet ilman syyttelyä. Ryhmässä voi myös jakaa kokemuksiaan ilman, että joutuu kokemaan huonoa omaatuntoa muiden ihmisten kuormittamisesta asioiden käsittelyllä. 

Tässä postauksessa Niina Hugell vastaa sellaisiin kysymyksiin, joita häneltä kysytään usein valmennustyössä ja eroryhmissä.

 


Miksi minusta tuntuu, että ero on vaikea paikka vain minulle, muttei ollenkaan ex-kumppanille? Miksi hän oli valmis aloittamaan uuden suhteen niin nopeasti, vaikka itsellä on vielä eron käsittely kesken?

Parien ero on lähes aina eriaikainen. Toinen on siis käsitellyt eroaan ehkä jo pitkäänkin ennen kuin ero on todella tapahtunut ja toiselle ero taas voi tulla täysin yllätyksenä. Eroaminen rakkaussuhteesta sattuu varmasti jokaista. Jotkut eivät missään nimessä halua näyttää näitä kipeitä tunteita kenellekään, etenkään hänelle josta ovat eroamassa.

Eron käsittely on rankka prosessi ja jotkut eivät halua, eivätkä uskalla käydä sitä läpi. Joillekin on siis olla helpompaa siirtyä mahdollisimman nopeasti uuteen suhteeseen, jotta kipeitä tunteita ei tarvitse käydä läpi. Ammatissani olen nähnyt tämän lukuisia kertoja, ja voin varmuudella sanoa, että eron käsittely parantaa tulevia suhteita ja omaa hyvinvointia ihmissuhteissa


En kestä yksin olemista ja ajatus sinkkuelämästä tuntuu kamalalta! Onko minun nyt pakko olla yksin joku tietty aika, ennen kuin voin aloittaa uuden suhteen?

Jokainen tietää itse parhaiten mitä haluaa ja tarvitsee. Suhteesta suoraan toiseen hyppäämällä voi olla kuitenkin joskus huonot seuraukset. Jos kuitenkin päätät näin tehdä, kehotan ottamaan uuden suhteen kevyesti niin kauan, kunnes edellinen suhde on käsitelty. On myös reilua kertoa uudelle treffikumppanille että olet juuri eronnut. Eroryhmissä on ollut asiakkaita, jotka ovat jo uudessa suhteessa, mutta tulevat käsittelemään aiemman suhteen ikään kuin pois päiväjärjestyksestä. Tällä tavoin vanha suhde ei pääse rasittamaan uutta parisuhdetta.


Ystävieni mielestä minun pitäisi unohtaa ex-kumppanini, mennä eteenpäin ja katsella “sillä silmällä” uusia ihmisiä. Se tuntuu painostavalta. Miksi?

Lähellä olevien ihmisten on monesti helppo antaa hyväntahtoiseksi tarkoitettuja neuvoja. He eivät kuitenkaan välttämättä tiedä miltä sinusta aidosti tuntuu, mikä tuntuu vielä vaikealta, mikä sattuu ja mitä vanhassa suhteessa vielä suret. Sinä itse tiedät mihin ja milloin olet valmis. Tämän voi aivan hyvin sanoa myös ystäville.

pat__-9VPtNW84vGI-unsplash


Olen käynyt treffeillä, mutta kenenkään kanssa ei tule sitä oloa mikä minulla oli exäni kanssa. Mitä minun pitäisi ajatella?

Mitä pidempi suhde sinulla on takana, sitä kauemmin kestää ”unohtaa” ex -kumppani. Uusissa ihmisissä kaikki tuntuu vieraalta ja oudolta. Tämä on täysin ymmärrettävää, koska ethän voi tuntea samoja tunteita uuden ihmisen kanssa verrattuna ihmiseen, jota olet rakastanut! Uuteen ihmiseen tulee tutustua mielestäni ihan rauhassa; jutella niistä asioista jotka ovat itselle tärkeitä, siitä mitä parisuhteelta haluaa ja mihin suuntaan tulevaisuudessa on menossa.


Deittimarkkinoilla tuntuu olevan tilaa vain nuorille ja näteille. Itse olen pudonnut kelkasta kaikkien sovellusten ja muiden kanssa. Olenko tuomittu ikuiseen yksinäisyyteen?

Et missään tapauksessa ole! Jokaisen on mahdollista tavata uusia ihmisiä. Kehotan sinua lähtemään liikkeelle. Voit hankkia esimerkiksi uuden harrastuksen tai mennä mukaan erilaisiin tapahtumiin. Sinulla ei tarvitse olla edes päämääränä parisuhteen löytyminen, vaan yksinkertaisesti uusien kokemusten saaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Se piristää ja tuo säpinää elämään! Myös nettideittailua kannattaa kokeilla, jos se tuntuu omalta jutulta. Lovena on aivan loistava ja turvallinen vaihtoehto löytää kumppani, jolla on todennäköisesti sama toive kuin sinulla, eli parisuhteen löytyminen. Kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti uusiin ihmisiin, koska deittailun ei pidä olla liian vakavaa.


Olen ollut jo kerran naimisissa ja tehnyt lapset. En ole valmis enää uuteen kotileikkiin ja haluan pitää kiinni myös omasta vapaudestani. Miten tästä voisi kertoa uudelle tuttavuudelle niin, etten loukkaa häntä?

Monella itsetunto voi olla hukassa eron jälkeen, joten sen vahvistamiseen kehotan hellästi, mutta jämptisti. Omat tarpeet on hyvä olla täysin selvillä ennen uutta suhdetta. Näin ollen olet rehellinen myös toiselle ihmiselle, etkä lupaa sellaisia asioita, jotka eivät tunnu itsestäsi hyvältä. 

On siis todella hienoa jos tiedät jo noin hyvin mikä on sinulle tärkeää ja mistä et halua luopua. Jos toinen ihminen loukkaantuu siitä mikä on sinulle tärkeää, ette varmaankaan ole toisillenne se ”paras match”.


Lisää infoa Suomalaisesta eroseminaarista®️ ja alkavista ryhmistä löydät tästä linkistä. Niinan oma ryhmä alkaa Helsingin Tapanilassa 3.3. alkaen ja tapaamiset ovat torstai iltaisin 17.30-20.30. Tapaamisia on 11 kertaa.
Seminaarin hinta on 379€ ja myös osamaksu on mahdollinen. Kysy rohkeasti lisää ryhmästä tai yksilötapaamisista Niinalta sähköpostilla niinanparantola(at)gmail.com.

Ota seurantaan myös Niinan instagram-tili täällä.